E-LANCE  raw

A Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című felhívás keretében megvalósított projektünk címe:

Növelt hatótávolságú, könnyűszerkezetes elektromos autó fejlesztése a Net'96 Kft.-nél

Projektünk bemutatása:

Jelen fejlesztés tárgya az L7e-A2 (közúti kvad) gépjármű kategóriába sorolható könnyű, kétszemélyes jármű prototípusának elkészítése, ezzel összhangban a gyártás feltételeinek megteremtése. A jelenleg elérhető hasonló paraméterekkel rendelkező megoldások benzinmotor hajtásúak, emiatt a személyautó kategóriába tartoznak. A fejlesztés keretében kifejlesztésre kerülő prototípus két alapvető tekintetben jelent majd jelentős műszaki újdonságot a már elérhető megoldásokhoz képest:
- Elektromos hajtású jármű révén a jármű kialakítása is igazodni fog az elektromos hajtás műszaki paramétereihez: könnyű csővázas alap, részben burkolatokkal rendelkező jármű kerül kifejlesztésre
- Az elektromos hajtás és a könnyű szerkezet révén a prototípus megfelel majd az L7e-A2 járműkategóriának. Ez a kategória népszerű a fejlett országokban, hiszen a közel 400 kg-os súly (akkumulátorokkal együtt 500-600 kg) miatt nem szükséges személyautó jogosítvány hozzá, így könnyebb hozzáférhetőséget tudunk biztosítani a potenciális vásárlóknak.

A fejlesztés további előnye az innováció alapját képező elektromos hajtás. A hagyományos gépjárművek elektromos hajtásúvá történő átépítésében jelentős tapasztalatra tettünk szert, mely alapján elmondhatjuk, hogy jelentős igény mutatkozik a könnyű, forgalomban is használható elektromos autókra. A jelenleg elérhető elektromos autók egyik nagy hátránya a nem megfelelő hatótáv. Az általunk fejlesztett prototípus súlya 500-600 kg lesz, mely a jelenleg elérhető elektromos autók súlyának harmada. Értelemszerűen az alacsonyabb súly már önmagában is nagyobb hatótávolságot von maga után. Az általunk megcélozni kívánt hatótávolság egyetlen töltéssel 300-400 km, mely jelentősnek mondható. A hatótávolság óvatos becslés, jelenleg átalakítás révén is meg tudunk valósítani személyautók esetében (1700-1900 kg) 200 km-es hatótávolságot. A prototípus tervezéséhez CAD szoftvereket fogunk használni, kialakításához pedig CNC vezérelt berendezéseket. Célunk olyan prototípus tervezése és elkészítése, mely a projekt megvalósulását követően könnyen reprodukálható, gyártható. Ennek érdekében prototípusunk egyik legfontosabb tulajdonsága a modul rendszerű felépítés lesz a következők szerint: (1) Utas zóna, (2) Első rész (kormánymű, futómű), (3) Hátsó egység (villanymotor, kisegítő berendezések, motorvezérlés).

A projekt fejlesztésének, menetének leírása:

A folyamat 24 hónapjában a fejlesztés első fázisa a tervezés volt. A projekt megvalósításához szükséges eszközök beszerzése, a megvásárolt gépek pontos műszaki paramétereinek és kapacitásainak feltérképezése, feljegyzése. A műszaki terveket és a design végső finomításait, végleges formába öntését a gépek és a majdan felhasználandó alapanyagok tulajdonságaihoz kellett igazítani. A jármű kialakításához szükségesek voltak a saját erőből feleslegesen fejlesztendő, piacon beszerezhető szabványos alkatrészek rendelkezésre állása, hiszen ezek figyelembevételével kellett megtervezni a teljes futóművet és a csővázas karosszériát. Be kellett szereznünk a szabványos villanymotort és a hozzá tartozó differenciálművet, illetve egy ilyen sajátosságokkal működő berendezést is. Fontos részét képezte a fejlesztésnek, az előzetes terveink alapján a gépjármű mérnöki tervezési feladatainak elvégzése.

Az előzetes designtervek alapján elkészített jármű méretei túl nagyok voltak (szélesség, hosszúság, tengelytáv). A járművet "zsugorítani" kellett, mind a súlyhatár, mind a vezethetőség szempontjai miatt is. A mérnök kollégák, áttervezték a járművet, jellegzetességei megtartásával. A tengelytávot 2400 mm körülire kellett csökkenteni.

A térhálós váz kialakítása alumínium ötvözetekből történt, a 400 kg-os súlyhatár betartása miatt. A kerekek (felnik, gumiabroncsok) szempontjából az BMW i3 155/70 R19-es kerékméretét vettük alapul. 

Prototípusainkat, fejlesztéseinket az aktuális állapotuknak megfelelően többször is a nagyközönség elé tárhattuk. Ilyen lehetőség volt 2018-ban a Design Pécs kiállítás, amely az addigi legnagyobb formatervezői fesztivál, kiállítás volt Baranyában. Nemzetközi szinten kreatív ipari koordinátorok (ügynökségek, egyetemek képviselői) is részt vettek az eseményen, akik például az Enterprise Europe Network hálózat révén segítenek a nemzetközi piacokon való megjelenésben.

Az elektromos járművünket kiállítottuk az INNOPÉCS 2019 innovációs kiállításon és konferencián. 2019.04.24.-én egy egész napos program keretében ismertettük meg projektünket, befektetőkkel, innovatív szakemberekkel, vállalkozókkal, érdeklődőkkel.

A folyamatos fejlesztéseket, számításokat, teszteléseket, és természetesen néhány félresikerült megvalósítási kísérletet figyelembe véve, mérnökeinkkel közösen kialakítottunk egy, az eddigi felépítménynek megfelelő egyszerűbb karosszéria megjelenést. A burkolati elemek csökkentésével, sorozatos kompromisszumok meghozatalával, egy puritánabb, megoldás született.

Az orrkúp maradt változatlan, illetve az első főelem a szélvédő keret magasságáig, megtartotta külalakját. A hátsó sárvédők külön kerültek kialakításra, és a hátsó rész is egy sarkosabb, egyszerűbb kialakítású lett. A prototípus így megvalósítható karosszéria elemei, kevesebb gyártási időt igényelnek. 

A tervezés, fejlesztés, és a gyártás után elvégeztük a teszteket, a szigorú szabályozásnak, illetve a felállított célnak megfelelően. A jármű súlya az akkumulátor rendszer nélkül 400 kg alatt maradt. A tesztelési folyamatban a kész jármű egy teljes töltéssel elérte a 400 km hatótávolságot. Meg kell jegyezni, hogy a hatótáv teljesítését több szempont is módosíthatja. Ilyen például az időjárás (nagy ellenszélnél a táv rövidül), a vezetési stílus, illetve a szállított személyek (vezetővel együtt) tömege is.

Az elkészült prototípus és műszaki adatai